ACTES INFORMATIUS

  

  

La incineració de residus urbans a Uniland

  

15 de març de 2012 a les 20h  

Sala Polivelent - La Múnia

 

acte infor_2-12-11 acte infor_2-12-11_2

 

  

19 de gener de 2012 a les 20h

Sala d’actes de l'Escorxador - Vilafranca del Penedès

  

acte infor_2-12-11 acte infor_2-12-11_2

  

  

2 de desembre de 2011 a les 20h

Sala d’actes Masia Mas Catarro - Santa Margarida i els Monjos

  

acte infor_2-12-11 acte infor_2-12-11_2

 

“Les dioxines i els furans que emet la incineració de residus les acumulem per tota la vida”

150 persones van assistir a la xerrada informativa sobre la incineració de residus a la cimentera Uniland organitzada pel Moviment contra la incineració a Uniland. L’acte, realitzat a la Masia Mas Catarro de Sta. Margarida i els Monjos, va començar amb l’entrevista gravada al doctor en Medicina Eduardo Rodríguez Farré, també membre del comitè científic sobre nous riscos per a la salut de la Unió Europea. Rodríguez afirma que “les cimenteres no van ser creades com a incineradores, el que fan és aprofitar una tecnologia per obtenir beneficis econòmics cremant, i encara que tinguin filtres tenen un combustió més imperfecte que les dissenyades com a incineradores”.“Entre els contaminants més perillosos que emeten les cimenteres-incineradores estan les dioxines i els furans, qualificats com a cancerígens, que ens arriben a través dels aliments, de l’aire, de l’aigua i això s’acumula per tota la vida i no s’elimina del nostre organisme”, confirmava Rodríguez.

El tècnic de medi ambient i tècnic-investigador en matèria de gestió de residus per a Greenpeace, Miquel Crespo, va dedicar la seva ponència en explicar el funcionament tècnic de les cimenteres, i va aclarir que “la temperatura dins el forn de la cimentera no és igual en tot el procés de la incineració, quan es cremen els residus en el punt de més temperatura es desfan les dioxines i els furans però al passar a les zones més fredes es tornen a generar”. I afegia: “En les tecnologies actuals no existeixen filtres que retinguin totes les partícules i gasos contaminants creats”. El coordinador del grup de treball de Residus Sòlids Urbans de Greenpeace Barcelona, Enric Dalmau, va continuar la xerrada informant sobre les alternatives a la incineració, “El reciclatge pot crear de 7 a 39 vegades més llocs de treball que la incineració”. Dalmau va manifestar la necessitat d’arribar al Residu 0, basat en programes de reducció, reutilització, reciclatge i compostatge.

En el torn de preguntes, nombrosos veïns i veïnes van qüestionar com un projecte que afecta a tota la comarca s’hagi aprovat sense la informació i debat necessari. També es va lamentar la manca de transparència informativa per part de l’ajuntament de Sta. Margarida i els Monjos envers els seus ciutadans i ciutadanes. Es va respirar un ambient de gran preocupació per l’afectació que la incineració té sobre la salut, el medi i l’economia del Penedès. En tota la roda no es va fer cap intervenció a favor d’aquesta activitat incineradora. Al finalitzar l’acte els veïns i veïnes van signar en contra de la incineració i a favor de reduir, reutilitzar i reciclar.

 
Go to top

Persones adherides al Moviment

 

0 0 1 1 3 0

  

loader

dossier

facebooksegueix-nos al
Facebook